Hogyan lehet azonosítani a tisztességes és legitim híroldalakat

Az igazság ezen korszakában az álhírek terjedése eluralkodott a világon. Indiában, amely a világ legnagyobb demokráciája, több millió internetezővel, sokkal nagyobb az álhírek fenyegetettsége, mint más országokban.

A Statistica 2019-es felmérése azt mutatja, hogy Indiában az első szavazók 88 százaléka egyetértett azzal, hogy az álhír valódi probléma. Több más kutatás is azt mutatja, hogy az országban élők túlnyomó többsége alapvetően a közösségi médián keresztül jut el a hírekhez

Egy másik statisztika szerint Indiában van a legtöbb WhatsApp adás, mint bármely más országban. Sajnos a legtöbb indiai hajlamos megbízni mindenféle üzenetben, és szívesen megosztja családjával és barátaival anélkül, hogy ellenőrizné, hogy ezek valódiak vagy hamisak-e.

Itt elmondjuk, hogyan lehet felismerni a hamis üzeneteket és egy megbízható híroldalt.

  • Azonosítsa a tisztességes és legitim híroldalakat
  • Hogyan lehet azonosítani egy legitim webhelyet

1) Ellenőrizze a forrást: Keressen hiteles forrást. Ne bízzon egy webhelyben csak azért, mert népszerű. Tekintse át a webhely nézőpontját. Tekintse meg a „Rólunk” részt, ahol további érdekes pontokat találhat a forgalmazóban, az egyesület parancsnoki láncában, küldetésében és jövőképében.

2) Ellenőrizze a szerzőt: Nézze meg, ki írta a cikket, és hogy megbízható-e. Az álhírek cikkeiben gyakran nem szerepel a szerző neve. Ebben az esetben nézze meg a szerző címét az interneten, hogy megbizonyosodjon arról, hogy jól ismert és jó hírű. Van a cikknek megbízható szerzője? Írt még valamit a szerző? Legyen gyanakodva, hogy a szerző elérhetősége egy G-mail cím lehet. A főbb hírforrások figyelemreméltó nyomtatványokkal, SOP-okkal és eszközökkel rendelkeznek a hibák feljegyzésére.

3) Ellenőrizze a tényeket: Menjen végig a különböző webhelyeken, és ellenőrizze, hogy a hírek mindenhol ugyanazok-e, vagy vannak-e változások. Ellenőrizze, hogy más üzletek közölnek-e ugyanezt a tényt. Gondolja át a cikk forrásait és azt, hogy kiket idéznek. Az álhírcikkek rendszeresen hivatkoznak rejtélyes forrásokra, kétes forrásokra vagy egyáltalán nem. A cikk tartalmaz és elismer szilárd forrásokat? Nézze meg a weben további cikkeket ugyanarról a pontról. Ha nem találsz senkit, valószínűleg hamis a történet. Ellenőrizze, hogy van-e sok cikk más hírcsatornáktól ebben a témában?

4) Ellenőrizze, hogy a képek hitelesek-e: Használja a google fordított képkeresőjét, és ellenőrizze, hogy a hírcikkben használt képek hitelesek-e. Menjen végig a teljes weboldalon, és nézze meg, van-e sok hirdetés, illetve módosított vagy ellopott kép. A hírcikk és a webhely általában jó minőségű? Végezheti a források és képek fordított vezérlését? A hivatkozott források ellenőrzésével meg tudja győződni arról, hogy az adatokat pontosan összekapcsolták, és nem módosították a szerző álláspontja szerint. Ugyanez vonatkozik a képekre is.

5) Használjon tényellenőrző webhelyeket : Menjen végig néhány jól ismert tényellenőrző webhelyen, mint például a factchecker.in és a thelogicalindian.com. Végezze el a munkáját, és magabiztosabbnak érezze magát abban, hogy különbséget tud tenni a valóság és a fikció között.

6) Ellenőrizze a szerző és a kiadvány történetét és hírnevét : Tekintse át az éppen olvasott híroldal történetét. Megbízható hírcsatornák adnak hiteles információkat az alapítványról, annak helyéről és elérhetőségeiről.

7) Ügyeljen a szenzációs szalagcímekre: Ez lehet az álhírek fő jele. Olvassa el figyelmesen a cikket. Az álhírek cikkeinek gyakran van perspektívája, feldúlt hangnemük van, vagy túlzó állításokat fogalmaznak meg. A cikk ésszerűnek, testreszabottnak és ésszerűnek tűnik? Egy nagy hírforrás alapvető küldetése, hogy tényeket közöljön olvasóival, nem pedig a napirendről alkotott elképzeléseket.

8) Ügyeljen a minőségre és az időszerűségre: A jogos források számos szerkesztésen és irányelvcsomagon mennek keresztül. A történet aktuális vagy újrafelhasznált? Ha a cikkben hibásan írt szavak, BETŰKET tartalmazó szavak vagy rossz nyelvezet találhatók, az valószínűleg kétséges. Rendelkezik a cikk helyesírási és nyelvi szerkezete?

9) Határozza meg a hírhordozót: a Hindu és a Tribune néhány jó hírű hírcsatorna. Ha nem hallgatta a hírügynökséget, további információkat kereshet az interneten. A hírügynökség ismert, jó hírű és megbízható?

10) Ellenőrizze a webdomaint: Sok álhír URL furcsán vagy tömören jelenik meg a “.com.co” vagy a “.lo” kifejezéssel (pl. abcnews.com.co), hogy valódi hírcélokat utánozzon. Az URL hitelesnek tűnik?

Add a Comment

Your email address will not be published.